+45 23 20 29 12 lenamoeballe@gmail.com

Hvad vil det egentlig sige at vedligeholde noget og hvad sker der når vi vedligeholder vores tanker?

Her den seneste tid har jeg arbejdet rigtig meget med vores basale behov. Lavet et mailforløb om det, skriver på et foredrag og i det hele taget vendt og drejet mit eget liv i forhold til behov. I processen dukkede ordet vedligeholde op. At holde ved lige….

Den danske ordbog definerer vedligehold således:
“Det at sørge for at noget bevares i god stand ved løbende at udbedre slid og evt. skader.”

Vi vedligeholder rigtig mange ting. Vores bil, vinduer, døre, krop, venskaber, relationer, job, drømme, vores hus, støvler, cykel, fiskestang, gravsted, træværk, have, terrasse, hæk, motorcykel, møbler, kompetencer, negle, hår, computer, solceller, negle, fødder tænder, hår, osv. osv.

De ovennævnte ting er næsten alle ydre ting, og fysiske genstande. Det er alle sammen nogle du kan tage og føle på, og de ligger alle som et fysisk element enten som en del af din fysiske krop, eller de ting du omgiver dig med.

 

Bilen bliver, pudset, poleret og vasket

– Vi fylder olie på, for at motoren holder længere. Vi passer på den, så den holder længst muligt. Min mand har en cykel, når han ikke bruger den, står den inden for. Efter hver længere tur, bliver stellet tørret af, og kæden bliver smurt med olie. Når de første forårs tegn viser sig, myldrer vi i haven og slår græs, gøder og fjerner ukrudt, så vores planter kan få optimale vækstbetingelser. I motionscentre holder vi vores krop ved lige. Ekstra kilo svedes af, og vi forsøger at få vores krop i bedst mulig form, så den kan holde så lang tid som muligt.

Men hvad gør vi med de ting, vi ikke kan se og røre ved. Vores tanker, vores energi, vores følelser, vores handle mønstre. Det er ikke tit jeg hører nogen sige f.eks. Jeg bruger meditation hver dag for at vedligeholde mit sind. Eller hvert år tager jeg 2-3 dage ud af kalenderen til at vende tilbage til mig selv. Vedligeholdelse får en helt anden betydning her, synes jeg.

 

Når det kommer til vores sind, oplever jeg, at vi har en tendens til kun at vedligeholde de tanker, der allerede er der.

Men hvad nu hvis de tanker, vi har, ikke er gode for os. Hvad nu hvis vi bliver ved at fortælle os selv at vi ikke gjorde det godt nok. hvad er værdien så i at vedligeholde den tanke. Hvad er et sundt sind i det hele taget, hvordan få vi det til at levet op til potentialet. Jeg har altid været meget reflekterende af natur, jeg har altid analyseret på årsag og virkninger.

Lad os kigge på ovennævnte definition igen. ”Det at sørge for at noget bevares i god stand ved løbende at udbedre slid og evt. skader….” Udbedre slid og skader…. Kigger vi på vores sind, mener jeg det handler om at vi får skrællet de lag væk, der begrænser os i vores egen udfoldelse. Og med udfoldelse mener jeg ikke vi skal være mere, hurtigere, eller bedre end vi reelt er. Med udfoldelse mener jeg, at vi skal være realistiske om hvad vi formår. Vi skal leve i overensstemmelse med vores egne behov og værdier, dem der når vi, holder fast på dem, forhindrer os i at gå ned med sygdom og stress. De værdier og behov, som gør at vi kan udfolde os i fællesskabet.

Vi kan vedligeholde ligeså meget vi vil, men en dag bliver vi nødt til at købe en ny plæneklipper, en ny bil, en ny cykel, eller udskifte planterne i haven. VI kan desværre ikke købe en ny krop når den ikke kan mere, så det gælder om at passe godt på den mens vi er her og det samme gælder vores sind, for de to ting hører uløseligt sammen.

Ved du, at du også kan få nye tanker, ny energi, nye følelser og nye handle mønstre?

En tanke koster ingenting, men værdien kan ses i det liv vi lever. Så mit råd til dig er, kig på dine tanker, gør dem så tilfredsstillende, som muligt. Vil du have mere kærlighed i dit liv, så elsk mere, vil du have mere latter, så grin mere. Gør mere af det du gerne vil have. Vil du ændre dine dine gamle vaner, så få nogle nye vaner, der både er sundere og bedre for dig. Hvordan gør du så det? Ofte er det svært at se hvor man vedligeholder sine egene negative mønstre, og har brug for et spejl til at kunne se det klart.

Husk du altid har mulighed for en gratis indledende samtale hos mig.