+45 23 20 29 12 lenamoeballe@gmail.com

Siden jeg har været på kursus i Meta-kognitiv stressbehandling (MindSTRAIN metoden). Har mit liv ikke været helt det samme.
Min opmærksomhed på de vigtige ting, er skærbet i sådan en grad, at jeg har en dyb indre ro. Der skal efterhånden en del til at bringe mig ud af fatning – og det kommer altså fra én, som er udpræget kontrolfreak!

Hvad er anderledes?

Det er svært præcist at sige, men det kan summeres op sådan her:

  • Mit behov for at gøre andre tilfredse (passe ind) er ikke så stort længere.
  • Sætninger, der starter med “Jeg burde….” er reduceret væsentligt. Jeg har ligesom fået en trigger, der stopper mig inden jeg begynder at lægge alt for mange tanker i det.
  • Mine “Åh nej….” tanker er blevet erstattet med et “OK, nu er situationen sådan her”, hvad har jeg af muligheder, og så handler jeg på det.
  • En større anerkendelse af mig selv.
  • Realistisk planlægning af mine dage, uden at sammenligne hvad andre gør.
  • Jeg holder ikke fast på bekymringer længere.

Paradoksalt nok har det at lade være med at engagere mig i mine tanker og forsøge at kontrollere situationer, fået mig til at føle mig mere i kontrol – det er mig der bestemmer hvad jeg engagerer mig i 🙂

Og hvad så?

Ja, og hvad så… det er jo rart for mig. Men på min sommerferie gik det virkelig op for mig, hvor meget “støj” vi kan lade os påvirke af. Og det støj er faktisk vores tanker, som prøver at hive os i alle mulige retninger, og nogle af os (mig selv inklusiv) er bare tilbøjelig til, at bruge de tanker, som en hammer til at slå os selv i hovedet med. Resultatet er, at vi får et lavere selværd og stresser os selv.

Sommerferien der gik fra “Feedest” til “Åh nej…..#

Et eksempel på ovenstående kan findes i min sommerferie. Vi har holdt ferie i det skønne Italien. Vi har boet afsides blandt vinmarker og fantastisk udsigt. Min første tanke da vi ankommer er “Nu skal jeg rigtig få gået nogle ture i vinmarkerne”. Stå tidligt op, før mand og børn, og nyde roen, eller om aftenen, når børnene er gået til ro… Men ferien går, og vi hygger og bader i poolen, tager på ture, spiller spil , sover længe, tegner og læser bøger. Det er skønt! Jeg gør lige det jeg har brug for. Alligevel når jeg på sidste dag at tænke tanken. “Åh nej… nu fik jeg ikke gået så mange ture – jeg burde have gjort det noget mere….” Og så starter jeg ellers en ubevidst tankerække med, at det også er fordi jeg er for doven, og ikke kan tage mig sammen osv…. Ikke den mest konstruktive dialog med mig selv.

Sandheden er jo…

Heldigvis bliver jeg trigget af de tanker, og bliver bevidst om, at det er nogle knap så gode tanker, jeg er igang med, og får det stoppet. For sandheden er jo, at jeg har været sammen med min familie på en helt fantastisk ferie. Og hold nu op hvor har vi badet meget, jeg kan faktisk ikke huske, hvornår jeg sidst har øvet mig så meget på at stå på hænder i poolen…. Og det der med at stå tidligt op, det kommer vist bare aldrig til at ske for mig, og det er OK. Jeg har ikke haft brug for gåturene, men alligevel mener min hjerne, at jeg lige skal gøres opmærksom på det. Ja, det er sundt og godt at gå ture, nej jeg ved ikke om jeg kommer til det område igen og ja, det kunne have været fint at gøre. Men det gjorde jeg ikke – så det er ikke noget at gå og gruble over bagefter.

Tag føresædet

Men jeg kan jo også sagtens sige, at jeg ikke skal tænke de tanker, og få det til at lyde let. Men sandheden er at det kræver en smule arbejde og vedholdenhed. Gennem hele livet spejler vi os i de mennesker, der omgiver os. Vi finder ud af, hvad der skal til for at vi få anerkendelse og føle os elsket. Men har du nogensinde tænkt på om de tanker, du gør dig, stadig er dem du har brug for? Måden vi håndterer vores tanker på, er i bund og grund også bare vaner.

Bekymringer, bekymringer, bekymringer

Er det stadig vigtigt, at stille rigtig store krav til dig selv. Bekymre dig for om du er en god mor, selv og børnene er flyveklar. Bekymre dig for om manden stadig elsker dig, selv om i har holdt sammen på trods af alt. Bekymre dig for om du gør dit arbejde godt nok, selv om du aldrig er blevet fyret. Bekymre dig for, om der er mad nok til festen, selv om der aldrig har manglet noget…… Vores hjerne kan brygge rigtig mange gode historier, vi kan arbejde med – men vi kan lære at vælge hvilke historier vi beskæftiger os med.

Det kan virke som en umulig opgave at ændre den måde vi håndterer vores bekymringer på, og det kan lyde helt utopisk, at vi selv kan vælge hvilke tanker, vi bruger krudt på. Især hvis man bekymrer sig meget. Det vigtigste er at blive bevidst om det faktum, at du selv kan vælge hvilke tanker du giver opmærksomhed. Og man kan komme rigtig langt med en lille 3 minutters øvelse et par gange om dagen i f.eks. 14 dage.

MindSTRAIN metoden, som jeg holder forløb i virker. Den virker for mig, især da jeg godt kan lide at tingene bliver konkrete. Og mit liv har som sagt ikke været det samme siden jeg var på kursus og jeg nyder det i fulde drag. Sommerferietanken blev meget hurtig skrinlagt og til gengæld fik jeg en større anerkendelse af mig selv ud af det – det var jo ikke virkeligt, det var bare noget, der foregik i mit hoved….

Du er selvfølgelig altid velkommen til at høre mere om hvad jeg har gjort, eller hvis du er nysgerrig på forløbet.

 

Lena Møballe